Η ιστορία μας

Το ξεκίνημα

Tο 1949, ο Τάκης Χριστοδούλου, ένας πρωτοπόρος νεαρός χημικός με εξειδικευμένο ενδιαφέρον  στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων, ίδρυσε την KEA, την Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών, με σκοπό την αξιοποίηση των χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών που προκύπτουν από τη διαδικασία χυμοποίησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια τα συστατικά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ποτά, αρώματα και καλλυντικά. Βασικά υλικά ήταν τα αρωματικά βότανα της κυπριακής υπαίθρου και οι ώριμες ποικιλίες των εσπεριδοειδών του νησιού.

Για την αποφυγή σύγχυσης με άλλη εταιρεία με παρόμοιο όνομα, το 1951 η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΚΕΑΝ.

Ο Τάκης Χριστοδούλου τελειοποίησε τη διαδικασία χυμοποίησης, βασισμένος στη συνεχή μελέτη και τη γνώση του σωστού τρόπου επεξεργασίας του καρπού κατά τη διάρκεια των σταδίων της ανάπτυξης, της καλλιέργειας και της τεχνικής της χυμοποίησης και θέτοντας τους κανόνες για τη φυσική διατήρηση και την αποθήκευση του συμπυκνωμένου χυμού. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε τα υψηλά πρότυπα και το «μυστικό» των αναψυκτικών της ΚΕΑΝ. Η εκπληκτική φρουτώδης γεύση του προϊόντος βασίζεται στην αυθεντική γεύση και την ποιότητα του χυμού με όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά της υφής, του αρώματος, του χρώματος και των βιταμινών του φρέσκου φρούτου.

 

Πρώτα προϊόντα

Η ντόπια παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων εξαιρετικών ποικιλιών εσπεριδοειδών και η εξειδικευμένη γνώση της επεξεργασίας τους, έδωσε αμέσως το έναυσμα για μεγάλης κλίμακας παρασκευή ποικιλίας ποτών από πορτοκάλι, λεμόνι και μανταρίνι με υψηλή περιεκτικότητα χυμού. Η φυσική ποιότητα του φρούτου, οι ιδιαιτερότητες της κάθε γεύσης και η προσεκτική επεξεργασία τόσο ευαίσθητων φρούτων έδινε την καλύτερη εγγύηση για τη γεύση του τελικού προϊόντος.

Τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν το 1949 ήταν τα σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συντηρούσε το προϊόν. Τα προϊόντα  ΚΕΑ ενθουσίασαν το κοινό, η ζήτηση ήταν θεαματική και η πίεση για αυξημένη παραγωγή έντονη.

 

Το εργοστάσιο

Μετά την αλλαγή τοποθεσίας δύο φορές στη Λεμεσό, το 1951 άρχισε να κατασκευάζεται το εργοστάσιο της ΚΕΑΝ το οποίο ολοκληρώθηκε το 1956 και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ορόσημο με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού. Το εργοστάσιο μέχρι και σήμερα, απλώνεται σε περισσότερα από 40 στρέμματα ανατολικά της Λεμεσού, μπροστά στη θάλασσα, 10 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και 20 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή καλλιέργειας φρούτων. Τα δύο εντυπωσιακά γιγαντιαία μπουκάλια από μωσαϊκό που φρουρούν την πύλη βρίσκονται ακόμα εκεί περήφανα, τονίζοντας την παρουσία του εργοστασίου με την Art Deco πρόσοψη του.Η ΚΕΑΝ μετατράπηκε σε μια μεγάλη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής με το όνομα ΚΕΑΝ να κυριαρχεί στα αναψυκτικά φρούτου και να ανταγωνίζεται  σε προτίμηση  τα ξένα. Σύντομα προέκυψε η ανάγκη να προστεθούν νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία παραγωγής και διανομής της Pepsi Cola, ιδρύθηκε η εταιρεία «Λουκάς και Χριστοδούλου», το 1959, για να αναλάβει την εμφιάλωση της Pepsi Cola στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΚΕΑΝ. Η  νέα συνεργασία είχε κάτω από την ομπρέλα της τα  προϊόντα των δύο εμπορικών σημάτων μέχρι το 1972.

 

Επέκταση και εξέλιξη

Η KEAN Soft Drinks Ltd συνέχισε την παράδοσή της με το δικό της εμπορικό σήμα και απέκτησε και τις  νέες συνεργασίες με άδειες εμφιάλωσης των Canada Dry, Nichols International (Vimto), UK και Royal Crown Cola, USA.Κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι περισσότερες καλλιέργειες  εσπεριδοειδών  χάθηκαν μαζί με το 37% της κυπριακής γης, το ένστικτο επιβίωσης του ιδρυτή εντόπισε νέες προοπτικές εξαγωγής προϊόντων που δε βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις πρώτες ύλες, στις χώρες της Εγγύς και Άπω Ανατολής. Η εταιρεία, παρόλο που έχασε και ένα σημαντικό μέρος των οχημάτων μεταφοράς, των ψυγείων και των λογαριασμών της, κατάφερε να επιβιώσει και να επανακτήσει τις δυνάμεις της.

 

 

Συσκευασίες Tetra Pack

Το 1981 ήταν ένας ακρογωνιαίος λίθος για την ΚΕΑΝ. Η εταιρεία πήρε την στρατηγική απόφαση να προχωρήσει σε καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες και επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας χυμών σε χαρτί  Tetra Pak. Αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα, καθώς η ΚΕΑΝ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο και ανάμεσα στις πολύ λίγες στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο που είχαν προβεί σε μια τέτοια επένδυση. Ο συνδυασμός της γνώσης του τρόπου επεξεργασίας των καλύτερων φυσικών πρώτων υλών, μαζί με την καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς την τελευταία τεχνολογία συσκευασίας, οδήγησαν το εμπορικό σήμα της KEAN σε ηγετική θέση στους χυμούς και τα φρουτοποτά.

Διατηρώντας την επιτυχημένη πορεία και την καινοτόμο στρατηγική της, η KEAN συνεχίζει να επενδύει στην υποδομή της χυμοποίησης ώστε να αναπτυχθούν καινούρια προϊόντα, γεύσεις και συσκευασίες Οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να δίνουν στην εταιρεία την κατεύθυνση και τη δύναμη να αναπτυχθεί περαιτέρω.

 

 

2000's

Το 2001 ήταν ακόμα ένα ορόσημο για την ΚΕΑΝ, καθώς έγινε η 4η εταιρεία στον κόσμο που επένδυσε στην ολοκαίνουρια συσκευασία Tetra Prisma 1 λίτρου. Αυτή η δυναμική κίνηση επέτρεψε τη δημιουργία ενός νέου σχεδιαστικού που βοήθησε την ΚΕΑΝ να επικοινωνήσει την εικόνα της και να καθιερωθεί ως ένα κορυφαίο εμπορικό σήμα με ηγετική θέση στην κυπριακή αγορά και ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο εμπορικό  

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙA… (άρθρο της CyprusWeekly)

 

Ο Τάκης Χριστοδούλου, ο ιδρυτής της ΚΕΑΝ, που πέθανε αυτό το μήνα στη Λεμεσό, ήταν ένας ασυνήθιστος Κύπριος και πάντα έδινε μικρή βαρύτητα στα επιτεύγματά του.Στο βιογραφικό του, που εμφανίζεται  στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες, παραλείπεται κατά τη γνώμη μου η σημαντική συμβολή του Τάκη Χριστοδούλου στις προσπάθειες των Συμμάχων για την καταπολέμηση του Χίτλερ, των Ναζί και των Φασιστών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο Στρατάρχης Montgomery πολεμούσε ηρωικά στη Σαχάρα για να εμποδίσει τον Rommel να προχωρήσει προς Αλεξάνδρεια.Ο Rommel είχε το πλεονέκτημα των Volkswagen, που μπορούσαν να τρέξουν στην έρημο χωρίς την ανάγκη για  νερό για την ψύξη των κινητήρων. Ο Montgomery στηρίχθηκε στα κυπριακά γαϊδούρια, τα οποία αποτελούσαν μέρος του κυπριακού τάγματος και της συμβολής του νησιού στον πόλεμο.

 

Ο Monty, όπως ήταν γνωστός, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αν ανανέωνε την ευφυή στρατηγική του με ένα ή δύο gin & tonic, αλλά πώς θα μπορούσε κανείς να φέρει gin & tonic στο Ελ Αλαμέιν και στη Σαχάρα από το Λονδίνο; Η Μάγχη ήταν γεμάτη σκάφη U, το ίδιο και η Μεσόγειος, από το Γιβραλτάρ στην Κρήτη.Δεν υπήρχε τρόπος.

 

Η εφευρετικότητα του Τάκη Χριστοδούλου, ενός προσοντούχου χημικού, κινητοποιήθηκε. Το τόνικ ήταν εύκολο. Αραίωσε κινίνη με ανθρακούχο νερό από τις Πλάτρες, μια πρέζα από ζάχαρη και αέριο για τις φυσαλίδες. Το τζιν ήταν πιο δύσκολο. Ο Τάκης απέσταξε για δεύτερη φορά ζιβανία σε καθαρό eau de vie με μια καλή βάση 43%, όπως πίστευε, για ένα ξηρό τζιν, αλλά τότε το πιο σημαντικό δεν ήταν γνωστό στην Κύπρο. Το ανακάλυψεΈκανε μεγάλες βόλτες, κουβαλώντας καλάθια στην τότε παρθένα χερσόνησο του Ακάμα και συλλέγοντας μούρα από ένα δέντρο που ονομάζεται Αόρατος. Ο  Αόρατος είναι το δέντρο που παράγει αρωματικά μούρα αρκεύθου σε δύο χρώματα.Το τζιν του Monty παρασκευάστηκε στη Λεμεσό, φορτώθηκε σε ένα καΐκι για την Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια σε γαϊδούρια που έφθασαν σύντομα στην έδρα του Στρατάρχη στη Σαχάρα. Ήταν σαν βάλσαμο για τον Monty.

 

Ο στρατάρχης Rommel νικήθηκε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πόλεμο. Ο Χίτλερ δεν είδε ποτέ την Αλεξάνδρεια. Η νίκη ήταν δική μας.Και αυτός είναι ο φόρος τιμής μου σε έναν καλό φίλο, ένα πραγματικό Κύπριο, τον αείμνηστο Τάκη Χριστοδούλου.

 

Άρθρο του Γιώργου Λανίτη στη «Cyprus Weekly» -  24.04.1998